The Farm van Atelier Van Lieshout

door Tineke Schuurmans. Nog geen reacties

Eén van de belangrijkste tentoongestelde werken tijdens mEATing\kill your darlings is The Farm van Atelier Van Lieshout. Het object The Farm is onderdeel van de doorlopende serie werken genaamd The New Tribal Labyrinth, die draait om thema’s als organisatie van arbeid, machtstructuren en revolutie. In The New Tribal Labyrinth wordt een wereld van zelfvoorziening voorgesteld waarin alle grondstoffen zijn opgebruikt, en de maatschappij bestaat uit denkbeeldige stammen die zijn teruggekeerd naar landbouw en industrie en rituelen.

The farm, van Atelier van Lieshout
Atelier Van Lieshout; The Farm, 2011. Schuim, Japans rijstpapier, glasvezel, 165 x 148 x 155 cm.

In The Farm herken je in een klein boerderijtje dat deel uitmaakt van het object. Deze boerderij staat niet op zichzelf, maar is deel van een labyrint dat de vorm van een hart lijkt te hebben en door de holtes deel wordt van de omringende ruimte. Stroomt hier het bloed? Het lijkt tegelijk een soort planeet, of een van het lichaam gescheiden orgaan. Deel van een groter geheel, of losgescheurd en de weg kwijt?

De titel van de serie – The New Tribal Labyrinth – lijkt te verwijzen naar een nieuwe maatschappelijk orde. Tegelijkertijd roept de titel de herinnering aan schijnbaar lang vervlogen tijden op. Daarmee legt het werk een probleem van onze tijd bloot: met één been staan we nog in een traditie van stammen (families), met het andere staan we in een nieuwe wereld waarin wij mensen ons (onder)scheiden van de natuur.

Dit verschil zie je ook tussen stad en platteland. De stadsmens die op het platteland woont of recreëert heeft een hele andere verwachting van het landelijke dan de boer. We raken echter steeds meer doordrongen van de onderlinge samenhang en wederzijdse afhankelijkheid. Gaat deze beweging ‘terug naar af’ of is het een nieuwe orde gebaseerd op het samensmelten van twee uitersten? En welke machten en krachten liggen hieraan ten grondslag?

De hier verbeelde en benoemde dilemma’s (wisselwerking tussen titel en beeld) komen ook aan het licht bij Varkenshuis. Naast de individueel menselijke/sociale opvattingen die hier een rol in spelen, is ook nog de rol van de macht, politiek en economisch. Wat gaat de toekomst ons brengen? Gaan we ‘terug’ naar de natuur of ‘vooruit’ naar de brave new world? Is Varkenshuis de nieuwe realiteit? Is het een bewustwordingsproject? Wat als westerse wereld in verval raakt? Is ‘New Tribal labyrinth’: een cultuurkritische visie op de huidige staat van menszijn, een karikatuur die ons het lachen doet vergaan of een utopische visie op de toekomst?

The Farm van Atelier Van Lieshout is de hele maand november te bezichtigen tijdens mEATing\kill your darlings.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


negen × = 63